• 3a
  • 4
  • 2a
  • 1b
: Kinderrechten beginnen bij Kinderparticipatie  : Kinderparticipatie past in de transitie  : Kinderparticipatie werkt preventief  : Kinderparticipatie helpt tegen kindermishandeling

Lees hieronder de gastcolumns van relaties van KinderrechtenNU

Kinderen zijn experts!

Kinderparticipatie vraagt om een andere mindset
Door Mirelle Cazemier-Wallet

Volwassenen weten heel goed wat het beste is voor kinderen. Denken wij volwassen zelf tenminste. We proberen ons toch zo goed mogelijk te verplaatsen in een kind? Dat doen we niet alleen thuis, maar ook bij het maken van een speelplaats, tijdens het werk op een kinderafdeling in een ziekenhuis, bij het maken van jeugdbeleid, enzovoort. Maar waarom vragen we het niet direct aan de kinderen? Kinderen, vooral in de leeftijd tussen 9 en 12 jaar, weten heel goed wat ze wel of niet willen en hebben hele goede ideeën. Kinderen moeten alleen wel de mogelijkheid krijgen en zich veilig te voelen om hun mening te uiten. Kinderen actief betrekken bij onderwerpen en die input daadwerkelijk toepassen noemen we kinderparticipatie.

Kinderparticipatie vraagt om een andere mindset. Uit de praktijk blijkt dat volwassenen het moeilijk vinden om echt te luisteren naar kinderen. Volwassenen brengen, vaak onbewust, hun eigen ervaringen, zorgen, vragen en ideeën naar voren. Effectieve kinderparticipatie vraagt dus om meer dan enkel een gesprek met kinderen. Kinderen laten zich namelijk niet snel uit de tent lokken. Zelfs niet als je dat heel aardig vraagt. Een belangrijk punt bij kinderparticipatie is dat kinderen zich veilig moeten voelen om hun mening te geven. Voor het durven geven van een mening die misschien wel indruist tegen een voorgesteld idee is immers (te) veel lef nodig.
Om kinderparticipatie te laten slagen zijn verschillende methodieken ontwikkeld. Een mooi onderdeel van één van die methodieken is bijvoorbeeld het kinderrechtenspel van KinderrechtenNU. Mijn collega Annick van der Hoeven en ik hebben voor CMO Flevoland alle methodieken verzameld en gebundeld. Zo kunnen we organisaties overzicht bieden en inzicht geven.

Hoe belangrijk kinderparticipatie is en hoe eenvoudig de oplossing soms is blijkt o.a. uit het boekje 'Kinderparticipatie in het ziekenhuis', samengesteld door Zorgbelang Nederland, Kind en Ziekenhuis en de Vrije Universiteit van Amsterdam. Kinderen met de ziekte van Crohn, een chronisch darmaandoening, vroegen om zachter toiletpapier en een zachter bankje om op te zitten in de wachtkamer want nu doet het wachten zo'n pijn.
Kinderen in het Wilhelmina Kinderziekenhuis vertelden dat ze graag leuke kleuren op de muur willen, maar ook dat er beter naar hen geluisterd wordt. Kinderen en participeren is broodnodig, zeker wanneer we het beste met ze voor hebben. Naast die noodzaak leren kinderen ook enorm veel door te mogen en kunnen participeren. Deze vaardigheden kunnen ze later weer inzetten, bijvoorbeeld in een jongerenraad of cliëntenraad. In ieder geval worden kinderen op deze manier voorbereid op de participatiesamenleving.

Samen met Annick ben ik dit jaar enthousiast begonnen om kinderparticipatie onder de aandacht te brengen bij verschillende organisaties in Flevoland. Ons doel is kinderparticipatie structureel in te bedden bij zorgorganisaties, welzijnsinstellingen en gemeenten zodat het aanbod zorg en welzijn beter op de werkelijke vraag en behoefte van kinderen aansluit.
We hebben hiervoor samenwerking gezocht met KinderrechtenNU. Zij hebben doelstellingen die nauw aansluiten bij die van ons. Zij adviseren voornamelijk waar wij het proces begeleiden.

Werkt u al vanuit het principe van kinderparticipatie? Niet meer praten over of tegen kinderen maar samen mét kinderen. Zet kinderen in hun kracht en zorg zo voor beter resultaat voor alle partijen. Kinderen zijn eerlijk en zeer waardevol, maar ook gewoon leuk!

Meer informatie nodig over kinderparticipatie of aansluiten bij dit project? Dat kan! Heeft u goede ideeën voor kinderparticipatie of wilt u juist dat wij u helpen om kinderparticipatie in de praktijk te brengen? Wij komen graag met u in contact. Bel mij of mijn collega via 0320 - 244259 of stuur ons een e-mail:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.