• 3a
  • 2a
  • 1b
  • 4
: Kinderrechten beginnen bij Kinderparticipatie  : Kinderparticipatie past in de transitie  : Kinderparticipatie werkt preventief  : Kinderparticipatie helpt tegen kindermishandeling

Burgemeester Midden-Delftland promoot Kinderprotocol Meldcode

op .

Arnoud Rodenburg heeft als eerste burgemeester in Nederland zijn naam aan het Kinderrechtenchecklist verbonden. Kinderen uit Midden-Delfland die geen volwassene kennen die luistert als het slecht gaat met een klasgenootje of zichzelf, mogen hem bellen.

Column burgemeester Van der Laan gepubliceerd in Metro op 19 november 2014 

Op maandag startte de Week van Kinderen Veilig. Vele organisaties in Nederland vragen dezer dagen aandacht voor de strijd tegen kindermishandeling. Ze organiseren onder meer gastlessen en trainingen. De actualiteit toont de noodzaak. Een 10-jarige jongen is afgelopen donderdag in Amsterdam overleden nadat hij werd neergestoken. Kort daarvoor werd in onze stad een baby gevonden in een vuilcontainer. Een oplettende voorbijganger redde het meisje van de dood.

Jaarlijks worden zeker 119.000 kinderen mishandeld. Gemiddeld telt elke schoolklas één slachtoffer. Dat zijn meer kinderen dan het aantal bezoekers dat de stadions Arena en De Kuip samen kunnen herbergen. Daarbij gaat het niet alleen om fysieke mishandeling, maar ook om emotionele en fysieke verwaarlozing, en seksueel misbruik. Denk ook aan het getuige zijn van huiselijk geweld en de gevolgen van vechtscheidingen, die vragen om een bijzonder curator voor het kind, een soort eigen advocaat eigenlijk.

Snelle actie is geboden. Dat zal ik als voorzitter van de Taskforce kindermishandeling vanavond uitspreken voor het Nederlands Genootschap van Burgemeesters. Ik ga mijn collega's oproepen om alle krachten in hun gemeente aan te spreken om dit probleem het hoofd te helpen bieden. Zij kunnen het werk van de wethouders Jeugd en Zorg aanvullen. Kinderen moeten ook kunnen rekenen op hun burgemeesters als een last resort. Slachtoffers moeten in het stadhuis een veilig bastion vinden. Dat verlaagt de drempel om te praten. Zo dragen burgemeesters bij aan het bespreekbaar maken van het leed van deze kinderen. Portiers krijgen instructies hoe te handelen als een kind op het raam klopt. Ook kunnen burgemeesters hun inwoners oproepen om aan de bel te trekken als iets in de buurt niet pluis lijkt. Er doen al tachtig van de vierhonderd burgemeesters mee.

Ik raad iedereen aan om het programma van De Week van Kinderen Veilig te bekijken op www.weekvankinderenveilig.nl/activiteiten. Ook ik voel mij deze week nog meer aangesproken op de strijd tegen kindermishandeling. Gelukkig delen veel burgemeesters die overtuiging. Alleen zo kunnen we ons met recht burgervaders- en moeders noemen.Lees meer op website huiselijkgeweld.nl